Која е разликата помеѓу бутил и природна гума цевки?

2023-10-20

Бутил и природна гума цевки се разликуваат првенствено во нивниот материјален состав и наменета употреба.


Цевките од синтетичка гума произведени од кополимер на изопрен и бутилен се познати какобутил гумени цевки. Поради нивната добро позната способност да го задржуваат воздухот, тие се многу поефикасни во задржувањето на воздушниот притисок од обичните гумени цевки. Поради ова, тие често се користат во гуми со високи перформанси, како оние за велосипедизам и трки.


Спротивно на тоа, сокот од гумени дрвја се користи за производство на цевки од природна гума. Тие нудат помазно, поудобно возење и се поеластични одбутил гумени цевки. Сепак, тие не се херметички како бутил гума, така што на крајот го губат воздушниот притисок и се поранливи на пункции.


Како заклучок, цевките од природна гума се избрани поради нивната еластичност и непречено возење, додека цевките од бутил гума се препорачуваат за нивната способност да го задржуваат воздухот.

X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy